Aanschuiven voor een heerlijke maaltijd.

Zo is het er weer eens van gekomen ...We zijn onze winterkwartieren gaan innemen in Vogelsang.
Toen we ‘s nachts onze kazerne te Siegen verlieten was de weg naar het station erg glad. Eigenaardig toch dat zo velen daar abnormaal last van hadden. Het bier was nochtans niet goedkoper geweest op de vooravond van de uittocht dan anders. Maar kom, hoe gaat het wanneer men uit het land van drank en koekjes wegtrekt naar een plaats waar de hard gevroren sneeuw een halve meter dik zou liggen, ... de eenzaamheid en de ontbering tegemoet.
Na de lange treinreis kwamen we dan het kamp binnen, om met stappen zwaar en met de broodzak licht onze barakken op te zoeken. Het weer was ,,Vogelsangachtig". Waarschijnlijk zou een weerkundig station moeilijk kunnen bepalen hebben of het eigenlijk vroor of niet, juist zoals wij nauwelijks konden vaststellen of we in modder of sneeuw liepen. Onze twijfel duurde echter niet lang; de sneeuw begon bij hopen te vallen en toen het Bataljonscommando op verkenning ging werd het bijna een ramp.
We citeren een waarheidsgetrouw verslag: . De jeeps stopten, de camionette was al lang verplicht geweest het volgen van de kleine kolonne op te geven. Iedereen stapte uit en te voet ging het naar de Klusenberg. Plotseling: een vlijmscherp wind, bloemfijne sneeuw en … rillende mensen. Luitenant C. zakte tot aan de dijen in de sneeuw, anderen vielen of wankelden, maar twistten toch verder over
Het feit of de Klusenberg er nog stond of niet. In ieder geval, niemand zag hem. Al met eens werd alle aandacht afgeleid door een wild weghuppelende Infanteriemuts … de Korpsoverste was niet meer in kledij.



De refter waar de kapootjas noodzakelijk was.



   
   

Intussen werd in het kamp het drastisch bevel uitgevaardigd dat ieder soldaat hier met kapootjas aan naar de refter moest. Thuis doet men zijn vest af om te eten en hier doet men er nog een pardessuken boven.
We moeten toegeven dat zo een kapootjas haar voordelen heeft. Warm is het wel en als dusdanig kan niet gezegd worden dat het koelbloedigheid aankweekt. De lederen vesten van de Zware Wapens zijn nochtans galanter. Een Karabinier echter geraakt met alles verzoend.

De kantien kreeg inmiddels zoveel klanten dat de cafebaas de eerste dagen zelfs de tijd niet vond om zijn kitbag bij de C.Q. M.S. af te halen, wat er op wijst dat de Karapatten op alle plaatsen hun goede zeden in ere houden.

De Zondagnamiddag is er voor de soldaten, zoals meestal ‘s avonds in de week, Welfare-voorstelling. Ons kader werd echter uitgenodigd op een demonstratie waar een ander Bataljon het vergastte op een Compagnieaanval met steun van tanks. Het kader stelde dat natuurlijk op prijs. Het doet immers altijd genoegen eens te zien hoe een ander te werk gaat. De dag daarop was het een ander paar mouwen, toen de Karabiniers zelf tot de aanval overgingen. Het weer leende zich bijzonder voor bedekte operaties. Op vele plaatsen geraakten onze Piotjes versteld In dikke pakken samen gewaaide sneeuw. Mensen, die gewoonlijk alles overdrijven, vertelden zelfs dat ze onder de sneeuw hun weg moesten zoeken.

De oriëntatie geraakte helemaal in het honderd, toen een wilde storm opstak, en met moeite geraakte de verst verdwaalde Compagnie in de eerste avonduurtjes thuis. Geen wonder dat een handvol van de meest beproefden volgende morgen een aanval deed op het goede hart van onze
Dokter. Een Karabinier weet uit elke toestand zijn nut te trekken.
En sneeuwen, en dooien … en vriezen dat het hier doet!
En in al die kou oefent de Karapat noch onder de leuze: “Meer zweet, minder bloed."
Hier worden aanvallen gedaan en tactische terugtochten, waarbij men geen beroep moet doen op ingebeelde, slechte terreinsomstandigheden. Hier vecht de soldaat tegen de natuur in sneeuwhopen en waterplassen.


 

De plezantste oefeningen zijn wel de schietoefeningen. Ook de Zware Wapens Compagnie krijgt de kans haar materiaal te gebruiken.
De meest komische belevenissen van de dag, worden aan de gemeenschap medegedeeld via het Bataljonsbladje, waaruit we een een stukje proza opdiepen:
Een Compagnie Karapatten zat even uit te blazen ter hoogte van de Avenue de la Concorde. Een sectie ervan maakte zich klaar voor de oefening, “huiszuivering".

De Ploegcommandant had alle nodige inlichtingen gekregen en deelde deze mede aan zijn mannen, er aan toevoegend dat allen juist diende te handelen zoals hij zelf. Waarschijnlijk onder invloed van de mooie Lenia - de dochter uit het hotel “Zum Trepchen" - schoot hij als een pijl naar het hem toegewezen huis en dook door een raam van het gelijkvloers … De eerste twee mannen die hem volgden deden net als hun
ploegoverste ... maar nummer drie blijft staan
.


Zelfs de koude kan hen het lachen niet verleren.

Even later kwam de aanvoerder te voorschijn ... daarna de twee anderen ...
U moet niet vragen hoe die er uit zagen: de vloer was uitgebroken... en de drie heershappen waren rechtstreeks in de kelder terecht gekomen.


Er wordt geen onderscheid gemaakt bij de bedeling ...

's Avonds wordt er in de barakken gestookt om de duivels beschaamd te maken en alle koude, nattigheid en mizerie worden vergeten.
ledereen doet zijn best en zo vliegen de dagen aangenaam voorbij. Stilaan maken de Karabiniers zich klaar om hun oude legerstede op te zoeken …


 
             
     
    INHOUD VICI
     
       
         
 


 

Reeds drie weken waren er voorbereidingen gemaakt voor "Het Kamp". De mannen welke voor de eerste maal zouden meegaan hadden nog geen gedacht van wat Vogelsang kon zijn, maar aan de schikkingen welke getroffen werden, zagen ze toch dat het niet te onderschatten viel.
Op 12 December was het Bataljon dan ook vroeg te been. Om 3 uur was iedereen uit de veren en om 5 uur trokken de mannen, vol bange verwachtingen, naar het station. Sommigen hadden toch een glimlach op het gelaat: het waren de mannen die voor de laatste maal uit Siegen vertrokken en gedemobiliseerd werden op het einde van het kamp.


Een peloton trekt op verkenning.

De reis verliep goed. Maar wat stonden we te kijken toen we aankwamen in Kall! De sneeuw lag al dik. Nochtans het was slechts een voorsmaakje! Het houten kamp lag onder de sneeuw gelijk in een Kerstverhaal! Nochtans! ...
Het weder wisselde vier, vijf en zelfs zes maal per dag af. Regen, storm, sneeuw en hagel kwamen de harde vorst gezelschap houden.


Warme soep smaakt op de koude vlakte.

Wat was het er koud!
In de barakken liep men buiten van de warmte maar op oefening was een gracht het ideale als beschutting tegen de wind en de hagelvlagen. De Maandag scheen het hoogtepunt te zijn. Een mars van 25 km. stond op het programma en toen de mannen binnenkwamen waren het precies ijsklompen. De kapootjas kon men eenvoudig rechtzetten. Alleen de C.S.M. van de Zw. W. Cie wist niets van het weder. Zijn stem alleen deed het ijs breken!
DE oefeningen op de andere plaatsen waren niet beter! Lag men neer: het water trok door alles; stond men recht dan beet de wind in je neus en oren.

 


O/Lt Simons geeft bevelen door zijn T.S.

Wat waren wij tevreden toen wij hoorden dat we mochten vertrekken op 22.12! Alhoewel het opladen in een haast moest gebeuren waren we er niet minder tevreden om.
Het scheiden van de gedemobiliseerden viel wel wat zwaar want ze hadden werkelijk hun best gedaan. Accidenten hadden we van hen niet verwacht, maar zoals de mannen oefeningen deden; neen, daar konden we nog niet tegen op.
Aan allen veel geluk!


Sneeuw en wind maken alle werk moeilijk.

Iedereen voelde zich dan ook terug "thuis" als we in de kazerne terug waren. Het kamp was hard geweest maar het was een schone voorbereiding om een gezellige Kerstdag te vieren onder ons! Vogelsang tot volgend jaar!
Einde december 1952.


De Belaacwagen is steeds welkom.

 
         
           
Vorige pagina
  INHOUD VICI   Volgende pagina